Garšas pastiprinātāji (E 600 – E 699)
Garšas pastiprinātāji un krāsvielas ir ķīmiskas vielas, kuras vienas pašas pārtikā nekad nelieto, bet noteiktā daudzumā pievieno pārtikas produktiem. Šīs piedevas produktiem mākslīgi pievieno, lai tie labāk izskatītos un garšotu. Starptautiskās Veselības organizācijas speciālā komisija regulāri seko, lai šīs piedevas būtu nekaitīgas.
Zaļā krāsā iekrāsotos piedevas un garšas pastiprinātājus uztura speciālisti un ārsti iesaka, kā veselībai nekaitīgas. Tajā pašā laikā jāņem vērā, ka visas šīs piedevas ir atļāvusi lietot ES un katram pašam jāpieņem lēmums par to izmantosānu uzturā.
- E 620 Glutamīnskābe. Piešķir produktiem gaļas garšu, uzlabo alus garšu(kopā ar sālsskābi).
- E 621 Mononātrija glutamāts. Var atrasties ātri pagatavojamās zupās, sausajās zupās, aromatizētās nūdelēs, iesala ekstraktā, rauga ekstraktā, sojas gaļā, sojas mērcē, želatīnā un aromatizētājos(vista, liellopu gaļa, dūmi, cūkgaļa).
- E 622 Monokālija glutamāts.
- E 623 Kalcija diglutamāts.
- E 624 Monoamonija glutamāts.
- E 625 Magnija diglutamāts.
- E 626 Guanilskābe.
- E 627 Dinātrija guanilāts.
- E 628 Dikālija guanilāts.
- E 629 Kalcija guanilāts.
- E 630 Inozīnskābe.
- E 631 Dinātrija inozināts.
- E 632 Dikālija inozināts.
- E 633 Kalcija inozināts.
- E 634 Kalcija 5′-ribonukleotīds. Garšas pastiprinātājs. Lieto sāls un sodas produktos.
- E 635 Dinātrija5- ribonukleotīds. Garšas pastiprinātājs,. Pievieno pikantiem ēdieniem un uzkodām, zupām, mērcēm un gaļas produktiem.
- E 640 Glicīns un tā nātrija sāls.
- E 650 Cinka acetāts
Garšas pastiprinātāju saraksts
E 620 Glutamīnskābe
E 621 Mononātrija glutamāts
E 622 Monokālija glutamāts
E 623 Kalcija diglutamāts
E 624 Monoamonija glutamāts
E 625 Magnija diglutamāts
E 626 Guanilskābe
E 627 Dinātrija guanilāts
E 628 Dikālija guanilāts
E 629 Kalcija guanilāts
E 630 Inozīnskābe
E 631 Dinātrija inozināts
E 632 Dikālija inozināts
E 633 Kalcija inozināts
E 634 Kalcija 5′-ribonukleotīds
E 635 Dinātrija 5′-ribonukleotīds
E 640 Glicīns un tā nātrija sāls
E 650 Cinka acetāts