100-199

E100 – E199 (Pārtikas Krāsvielas)

Pētījumi liecina, ka noteiktu krāsvielu uzņemšana ar pārtiku var izraisīt bērniem hiperaktivitāti un uzmanības problēmas. ES uz ēdieniem un dzērieniem, kas satur sešas zemāk minētās krāsvielas ir jābūt izvietotam brīdinājumam par iespējamu ietekmi uz bērnu uzvedību.

  • E110 Saulrieta dzeltenais FCF, oranždzeltenais S
  • E104 Hinolīna dzeltenais
  • E122 Azorubīns, karmoizīns
  • E129 Alūra sarkanais AC
  • E102 Tartrazīns
  • E124 Kumačs 4R, košenila sarkanais A

E100 – E199 Visas pārtikas krāsvielas ar skaidrojumiem 

Vielas, ko izmanto pārtikas produkta krāsas mainīšanai vai atjaunošanai, tostarp pārtikas dabiskās sastāvdaļas un izejvielas, kas atsevišķi netiek lietotas kā pārtika. Izšķir dabiskās (iegūtas, piemēram, no augiem un sēklām), dabiskajām identiskās (iegūtas ķīmiskā ceļā, bet identiskas vielas sastopamas dabā) un sintētiskās (iegūtas ķīmiskās sintēzes rezultātā, dabā nav sastopamas) krāsvielas.

Zaļā krāsā iekrāsotos krāsvielas uztura speciālisti un ārsti iesaka, kā veselībai nekaitīgas. Tajā pašā laikā jāņem vērā, ka visas šīs piedevas ir atļāvusi lietot ES un katram pašam jāpieņem lēmums par to izmantosānu uzturā.

  • E 100 Kurkumīns. Oranždzeltenā krāsa. Pievieno margarīnam, konditorejas izstrādājumiem no miltiem.
  • E 101 Riboflavīni. Dzeltenā krāsa, vitamīns B2 (I) Riboflavīns (II) Riboflavīna-5″- fosfāts
  • E 102 Tartrazīns. Dzeltenā krāsa. Pievieno bezalkoholiskajiem dzērieniem, sausajām zupām, siera cepumiem, saldajai kukurūzai, konditorejas izstrādājumiem u.c.
  • E 104 Hinolīna dzeltenais. Pievieno dzērieniem, tehnoloģiski apstrādātiem produktiem.
  • E 110 Saulrieta dzeltenais FCF. Dzeltenā krāsa. Pievieno konditorejas izstrādājumiem, sausajām zupām, cepumiem, augļu sulām, graudu produktiem, konservētām zivīm u.c.
  • E 120 Košenils, karmīnskābe. Sarkanā krāsa. Pīrāgu pildījums, gaļas izstrādājumi, jogurts, cepti produkti, alkoholiskie dzērieni.
  • E 122 Azorubīns, karmoizīns. Sarkanā krāsa. Pievieno konditorejas izstrādājumiem un marcipānam.
  • E 123 Amarants. Purpursārta sarkanā krāsa. Pievieno alkoholiskajiem dzērieniem, atspirdzinošajiem dzērieniem, upeņu produktiem, sausajiem kūku maisījumiem, želejas kristāliem, graudu produktiem.
  • E 124 Košenila sarkanais, kumačs 4R. Sarkanā krāsa. Pievieno desertu maisījumiem, tomātu zupai.
  • E 127 Eritrozīns. Sarkanā krāsa. Pievieno konservētajiem ķiršiem un zemenēm, cepumiem, desu apvalkiem, konservētiem augļu kokteiļiem.
  • E 128 Sarkanais 2G. Pievieno desām, hamburgeru gaļai, vārītai gaļai.
  • E 129 Alūra sarkanais AC. Sarkanā krāsa. Pievieno biskvītiem, sausajiem kūku maisījumiem, augļu aromātiskajiem pildījumiem, šokolādes cepumiem.
  • E 131 Patentzilais V.
  • E 132 Indigotīns. Zilā krāsa. Pievieno konditorejas izstrādājumiem, biskvītiem, saldējumam, atspirdzinošiem dzērieniem, maizes izstrādājumiem.
  • E 133 Briljantzilais FC,F Zilā krāsa. Pievieno konservētiem dārzeņiem, desertiem, piena produktiem, graudaugu produktiem, atspirdzinošiem dzērieniem u.c.
  • E 140 Hlorofili un hlorofilīni. Zaļā olīvkrāsa (ir dabiska uztura (I) Hlorofili sastāvdaļa) (II) Hlorofilīni.
  • E 141 Hlorofili un hlorofilīnu Olīvkrāsa vara kompleksi (I) Hlorofilu vara kompleksi (II) Hlorofilīnu vara kompleksi.
  • E 142 Zaļais S. Zaļa krāsa. Pielietojums: siera kūkas sausais maisījums, konservēti zirņi, piparmētru mērce.
  • E 150 Karamele. Tumši brūnā krāsa. Pievieno alum, viskijam, bezalkoholiskajiem dzērieniem, mērcēm, cepumiem, marinētiem dārzeņiem, ievārījumiem u.c.
  • E 150 (a) Karamele
  • E 150 (b) Sulfīta karamele
  • E 150 (c) Amonija Karamele. Pievieno alum, mērcēm un konfektēm.
  • E 150 (d) Amonija sulfīta karamele. Izmanto skābos, gāzētos dzērienos.
  • E 151 Briljanta melnais BN, melnais PN. Melnā krāsa. Pievienošana: dzeramais jogurts, upeņu kūkas sausais maisījums, brūnā mērce.
  • E 153 Augogle. Melnā krāsa. Pievieno lakricai, želejas konfektēm, augļu sulas koncentrātam, konditorejas izstrādājumiem u.c.
  • E 154 Brūnais FK. Pievieno žāvētām siļķēm, kūpinātām un sālītām zivīm, kartupeļu čipsiem u.c.
  • E 155 Brūnais HT. Brūnā krāsa. Pievieno šokolādes kūkām.
  • E 160(a) Karotīni Oranždzeltenā krāsa. Galvenokārt (I) Jauktie karotīni. Pievieno margarīnam, (II) Beta-karotīns bezalkoholiskajiem dzērieniem.
  • E 160(b) Annato, biksīns, norbiksīns. Persiku krāsa. Cepti produkti, brokastu pārslas, piena produkti, margarīns, samazināta tauku satura pastas.
  • E 160(c) Paprikas ekstrakts, kapsantīns, kapsorubīns. Var būt pat labvēlīga ietekme uz organismu.
  • E 160(d) Likopēns. Zupas, jogurts, dzērieni, uzturvielu batoniņi. Var būt pat labvēlīga ietekme uz organismu.
  • E 160(e) Beta-apo-8″, karotināls (C30). Oranžā krāsa.
  • E 160(f) Beta-apo-8″, karotīnskābes etilesteris (C30). Oranžā krāsa.
  • E 161(b) Luteīns. Dzeltenā krāsa.
  • E 161(g) Kantaksantīns. Oranžā krāsa. Saldējums, zivju pirkstiņi, cepumi, konservi, mērces, marinēti dārzeņi.
  • E 162 Biešu sarkanais, betanīns. Purpurkrāsa. Pievieno saldējumam, lakricai, želejām.
  • E 163 Antocianīni. Violetā krāsa. Var būt labvēlīga ietekme uz organismu.
  • E 170 Kalcija karbonāti. Var būt labvēlīgi organismam.
  • E 171 Titāna dioksīds. Baltā krāsa. Pievieno saldumiem, saldajiem ēdieniem.
  • E 172 Dzelzs oksīdi un dzelzs hidroksīdi. Gaļas pastēte, kūku un desertu sausie maisījumi, lašu un garneļu pastēte.
  • E 173 Alumīnijs. Pievieno kūku glazējumam.
  • E 174 Sudrabs. Pievieno kūku dekorējumam.
  • E 175 Zelts. Pievieno kūku dekorējumam.
  • E 180 Litolrubīns BK.

Krāsvielu oficiālie nosaukumi (latviski)

E100 Kurkumīns
E101 Riboflavīni a) riboflavīns, b) riboflavīna 5’fosfāts
E102 Tartrazīns
E103 Kriozīna resorcinols
E104 Hinolīna dzeltenais
E106 Flavīna mononukleotīds
E107 Dzeltens 2G
E110 Saulrieta dzeltenais FCF, oranždzeltenais S
E120 Košenils, karmīnskābe, karmīni
E122 Azorubīns, karmoizīns
E123 Amarants
E124 Kumačs 4R, košenila sarkanais A
E125 Magoņkrāsas SX
E126 Magoņkrāsas 6R
E127 Eritrozīns
E128 Sarkanais 2G
E129 Alūra sarkanais AC
E131 Patentzilais V
E132 Indigotīns, indigokarmīns
E133 Briljantzilais FCF
E140 Hlorofili un hlorofilīni
E141 Hlorofilu un hlorofilīnu vara kompleksi
E142 Zaļais S
E143 Izturīgi zaļais FCF
E150a Karamele
E150b Sulfīta karamele
E150c Amonija karamele
E150d Amonija sulfīta karamele
E151 Briljanta melnais BN, melnais PN
E153 Augogle
E154 Brūnais FK
E155 Brūnais HT
E160a Karotīni – Jauktie karotīni, Beta karotīns
E160b Annato, biksīns, norbiksīns
E160c Paprikas ekstrakts, kapsantīns, kapsorubīns
E160d Likopēns
E160e Beta-apo-8`karotināls (C30)
E160f Beta-8`-karotīnskābes etilesteris (C30)
E161a Flavoksantīns
E161b Luteīns
E161c Kriptoksantīns
E161d Rubiksantīns
E161e Violoksantīns
E161f Rodoksantīns
E161g Kantaksantīns
E161i Citranaksantīns
E161j Astaksantīns
E162 Betanīns, biešu sarkanais
E163 Antocianīni
E170 Kalcija karbonāti kalcija karbonāts, kalcija hidrogēnkarbonāts
E171 Titāna dioksīds
E172 Dzelzs oksīdi un dzelzs hidroksīdi
E173 Alumīnijs
E174 Sudrabs
E175 Zelts
E180 Litolrubīns BK


Krāsvielu atšifrējums pēc krāsas

  • E100 – E109 Dzeltena krāsa
  • E110 – E119 Oranža krāsa
  • E120 – E129 Sarkana krāsa
  • E130 – E139 Zila un violeta krāsa
  • E140 – E149 Zaļa krāsa
  • E150 – E159 Brūna un melna krāsa
  • E160 – E199 Zelta un citas krāsa