Antioksidanti, skābuma regulētāji (E300 – E399)
Vielas, kas pagarina pārtikas produkta saglabāšanas laiku, aizsargājot to no oksidācijas izraisītas bojāšanās (piemēram, no tauku sasmakšanas, vitamīnu oksidēšanās, krāsas maiņas).
Zaļā krāsā iekrāsotos skābuma regulātējus un antioksidantus uztura speciālisti un ārsti iesaka, kā veselībai nekaitīgas. Tajā pašā laikā jāņem vērā, ka visas šīs piedevas ir atļāvusi lietot ES un katram pašam jāpieņem lēmums par to izmantosānu uzturā.
- E 300 Askorbīnskābe. Vitamīns C. Labvēlīga ietekme uz veselību. Tomēr to pārdozējot, var izraisīt caureju, mazasinību vai nierakmeņu veidošanos.
- E 301 Nātrija askorbāts.
- E 302 Kalcija askorbāts.
- E 304 Askorbīnskābes taukskābju esteri. Tādas pašas funkcijas kā vitamīnam C.
- E 306 Tokoferolu koncentrāts. Vitamīns E. Pievieno augu eļļām.
- E 307 Alfa-tokoferols Vitamīns E. Var būt margarīnā, baltajos rīsos, baltajos miltos un baltmaizē.
- E 308 Gamma-tokoferols Vitamīns E. Var tikt lietots slātu eļļā, piena produktos un margarīnā.
- E 309 Delta-tokoferols Vitamīns E. Var būt margarīnā, salātu eļļā, piena produktos.
- E 310 Propilgallāts. Pievieno margarīnam, taukvielām un eļļām, košļājamajām gumijām.
- E 311 Oktilgallāts. Pievieno margarīnam, taukvielām un eļļām.
- E 312 Dodecilgallāts. Pievieno margarīnam, taukvielām un eļļām.
- E 315 Eritorbīnskābe.
- E 316 Nātrija eritorbāts.
- E 319 Butilhidrohidrons. Izmanto, lai pagarinātu produkta derīguma termiņu.
- E 320 Butilēts hidroksianizols. Pievieno taukvielām, eļļām, gaļa izstrādājumos, sausajām zupām.
- E 321 Butilēts hidroksitoluols. Var tikt lietots pārtikas taukos un eļļās, zivju produktos, alus un iesala dzērienos un košļājamās gumijās.
- E 322 Lecitīni. Pievieno šokolādei, brokastu sieriem ar zemu tauku saturu.
- E 325 Nātrija laktāts.
- E 326 Kālija laktāts.
- E 327 Kalcija laktāts. Var būt konditorejas izstrādājumos, iebiezinātā pienā, cepamajā pulverī, konservētās, diedzētās pupiņās.
- E 330 Citronskābe.
- E 331 Nātrija citrāti.
- E 332 Kālija citrāti.
- E 333 Kalcija citrāti.
- E 334 Vīnskābe.
- E 335 Nātrija tartrāti.
- E 336 Kālija tartrāti. Var tik izmantoti konditorejas izstrādājumos, augļu želejā, cepamajā pulverī, augļu sulās un dzērienos.
- E 337 Kālija nātrija tartrāts.
- E 338 Fosforskābe.
- E 339 Nātrija fosfāti. Var traucēt D vitamīna iedarbību un samazināt kaulu stiprumu.
- E 340 Kālija fosfāti. Var traucēt D vitamīna iedarbību un samazināt kaulu stiprumu.
- E 341 Kalcija fosfāti. Var traucēt D vitamīna iedarbību un samazināt kaulu stiprumu.
- E 343 Magnija fosfāti. Var traucēt D vitamīna iedarbību un samazināt kaulu stiprumu.
- E 350 Nātrija malāti.
- E 351 Kālija malāts. Mitruma uzturētājs. Pievieno džemiem, saldumiem, kūkām, cepumiem.
- E 352 Kalcija malāti. Cietinātājs. Pievieno konservētajiem augļiem un dārzeņiem.
- E 353 Metavīnskābe. Pievieno vīniem.
- E 354 Kalcija tartrāti.
- E 355 Adipīnskābe. Aromatizētājs. Pievieno saldumiem, sintētiskajiem krēma desertiem.
- E 356 Nātrija adipināts.
- E 357 Kālija adipināts.
- E 363 Dzintarskābe. Aromatizētājs. Pievieno sausajiem pārtikas un dzērienu maisījumiem.
- E 380 Triamonija citrāts. Emulģējošais sāls. Pievieno kausētajiem sieriem
- E 385 Kalcija dinātrija etilēndiamīntetraacetāts. Sekvestrants. Pievieno konservētajiem vēžveidīgajiem.
- E 392 Rozmarīna ekstrakti. Pievieno ādas kopšanas līdzekļiem.
E300 Askorbīnskābe
E301 Nātrija askorbāts
E302 Kalcija askorbāts
E303 Kālija askorbāts
E304 Askorbīnskābes taukskābju esteri –
askorbilpalmitāts, askorbilstearāts
E305 Askorbilstearāts
E306 Tokoferolu koncentrāts
E307 Alfa-tokoferols
E308 Gammatokoferols
E309 Delta-tokoferols
E310 Propilgallāts
E311 Oktilgallāts
E312 Dodecilgallāts
E313 Etilgallāts
E314 Gvajaka sveķi
E315 Eritorbīnskābe
E316 Nātrija eritorbāts
E319 Butilhidrohinons (TBHQ)
E320 Butilēts hidroksianizols (BHA)
E321 Butilēts hidroksitoluols (BHT)
E322 Lecitīni
E324 Etoksikvīns
E325 Nātrija laktāts
E326 Kālija laktāts
E327 Kalcija laktāts
E328 Amonija laktāts
E329 Magnija laktāts
E330 Citronskābe
E331 Nātrija citrāti – mononātrija citrāts,
dinātrija citrāts, trinātrija citrāts
E332 Kālija citrāti – monokalcija citrāts,
dikalcija citrāts, trikalcija citrāts
E333 Kalcija citrāti
E334 Vīnskābe (L(+)-)
E335 Nātrija tartrāti – mononātrija tartrāts,
dinātrija tartrāts
E336 Kālija tartrāti – monokālija tartrāts,
dikālija tartrāts
E337 Kālija nātrija tartrāts
E338 Fosforskābe
E339 Nātrija fosfāti – mononātrija fosfāts,
dinātrija fosfāts, trinātrija fosfāts
E340 Kālija fosfāti – monokālija fosfāts,
dikālija fosfāts, trikālija fosfāts
E341 Kalcija fosfāti – monokālija fosfāts,
dikālija fosfāts, trikālija fosfāts
E342 Amonija fosfāts
E343 Magnija fosfāti – monomgnija fosfāts,
dimagnija fosfāts
E344 Lecitīna citrāts
E345 Magnija citrāts
E349 Amonija malāts
E350 Nātrija malāti – nātrija malāts,
nātrija hidrogēnmalāts
E351 Kālija malāts
E352 Kalcija malāti – kalcija malāts
kalcija hidrogēnmalāts
E353 Mezovīnskābe
E354 Kalcija tartrāts
E355 Adipīnskābe
E356 Nātrija adipināts
E357 Kālija adipināts
E359 Amonija adipināts
E363 Dzintarskābe
E365 Nātrija fumarāts
E366 Kālija fumarāts
E367 Kalcija fumarāts
E368 Amonija fumarāts
E370 Heptonolaktons
E375 Niacīns
E380 Triamonija citrāts
E381 Amonija dzelzs citrāts
E384 Izopropilcitrāts
E385 Kalcija dinātrija etilēndiamīntetraacetāts
E386 Dinātrija etilēndiamīntetraacetāts
E387 Oksistearīns
E388 Tiodipropionskābe
E389 Dilauriltiodipropionāts
E390 Disteariltiodipropionāts
E391 Fitīnskābe
E399 Kalcija laktobionāts