500 – 599

Skābuma regulētāji, irdinātāji (E500 – E599)

  • Skābuma regulētāji – vielas, kas maina vai regulē pārtikas produkta skābumu vai bāziskumu.
  • Irdinātāji – vielas vai to maisījumi, kas, izdalot gāzes, palielina mīklas apjomu.

Zaļā krāsā iekrāsotos e piedevas uztura speciālisti un ārsti iesaka, kā veselībai nekaitīgas. Tajā pašā laikā jāņem vērā, ka visas šīs piedevas ir atļāvusi lietot ES un katram pašam jāpieņem lēmums par to izmantosānu uzturā.

  • E 500 Nātrija karbonāti (I) Nātrija karbonāts (II) Nātrija hidrogēnkarbonāts (III) Nātrija seskvikarbonāts. Dzeramā soda
  • E 501 Kālija karbonāti (I) Kālija karbonāts (II) Kālija hidrogēnkabronāts. Šķīdinātājs. Pievieno džemiem, želejām, miltiem, vīnam, kakao.
  • E 503 Amonija karbonāti (I) Amonija karbonāts (II) Amonija hidrogēnkarbonāts -. Pievieno cepumiem, kakao
  • E 504 Magnija karbonāti (I) Magnija karbonāts (II) Magnija hidroksīdkarbonāts – Pretsalipes viela. Pievieno vafelēm, glazūrām
  • E 507 Sālsskābe
  • E 508 Kālija hlorīds. Sāls aizvietotājs, recinātājs.
  • E 509 Kalcija hlorīds. Cietinātājs. Pievieno konservētajiem augļiem un dārzeņiem.
  • E 511 Magnija hlorīds.
  • E 512 Alvas hlorīds.
  • E 513 Sērskābe. ļoti bīstama koncentrētā veidā.
  • E 514 Nātrija sulfāti (I) Nātrija sulfāts (II) Nātrija hidrogēnsulfāts. Var būt tuncī, cepumos un košļājamās gumijas bāzē.
  • E 515 Kālija sulfāti (I) Kālija sulfāts (II) Kālija hidrogēnsulfāts. Sāls aizvietotājs. Nelielā daudzumā uzskata par nekaitīgu lietošanai uzturā.
  • E 516 Kalcija sulfāts. Cietinātājs. Pievieno maizei. Nelielā daudzumā uzskata par nekaitīgu lietošanai uzturā.
  • E 517 Amonija sulfāts.
  • E 520 Alumīnija sulfāts.
  • E 521 Alumīnija nātrija sulfāts.
  • E 522 Alumīnija kālija sulfāts.
  • E 523 Alumīnija amonija sulfāts. Var atrasties cepamajā pulverī, graudu un miltu pārstrādes produkcijā.
  • E 524 Nātrija hidroksīds. Pievieno džemiem, saldumiem, kakao.
  • E 525 Kālija hidroksīds. Pievieno saldumiem.
  • E 526 Kalcija hidroksīds. Pievieno saldumiem.
  • E 527 Amonija hidroksīds Šķīdinātājs un krāsvielu atšķaidītājs. Pievieno kakao.
  • E 528 Magnija hidroksīds. Pievieno saldumiem.
  • E 529 Kalcija oksīds. Pievieno saldumiem.
  • E 530 Magnija oksīds. Pretsalipes viela. Pievieno kakao produktiem.
  • E 535 Nātrija perocianīds
  • E 536 Kālija ferocianīds Pretsalipes viela (pievieno sālim), kristalizācijas līdzeklis (pievieno vīnam).
  • E 538 Kalcija ferocianīds. Pievieno sālij, lai tā nesaliptu.
  • E 541 Nātrija alumīnija, skābais fisfāts. Skābe, irdinātājs. Pievieno kūku maisījumiem, miltiem, cepumiem.
  • E 551 Silīcija dioksīds Pretsalipes viela. Pievieno vājpiena pulverim, saldinātājiem.
  • E 552 Kalcija silikāts. Pretsalipes viela. Pievieno cukura glazūrām, saldumiem.
  • E 553(a) Magnija silikāti (I) Magnija silikāts (II) Magnija trisilikāts – pretsalipes viela. Pievieno konditorejas izstrādājumiem.
  • E 553(b) Talks. Pievieno konditorejas izstrādājumiem.
  • E 554 Nātrija alumīnija silikāts.
  • E 555 Kālija alumīnija silikāts (sk. E173).
  • E 556 Kalcija alumīnija silikāts.
  • E 558 Bentonīts.
  • E 559 Alumīnija silikāts. Pretsalipes viela.
  • E 568 4-heksilrezorcīns
  • E 570 Taukskābes
  • E 574 Glukonskābe. Skābe, sekvestrants. Pievieno kūku maisījumiem, desām.
  • E 575 Glukonskābes delta-laktons.
  • E 576 Nātrija glukonāts.
  • E 577 Kālija glukonāts. Sekvestrants.
  • E 578 Kalcija glukonāts. Cietinātājs, sekvestrants. Pievieno desertu maisījumiem, džemiem.
  • E 579 Dzelzs glukonāts.
  • E 585 Dzelzs laktāts.

Saraksts

E 500 Nātrija karbonāti
(I) Nātrija karbonāts
(II) Nātrija hidrogēnkarbonāts
(III) Nātrija seskvikarbonāts
E 501 Kālija karbonāti
(I) Kālija karbonāts
(II) Kālija hidrogēnkarbonāts
E 503 Amonija karbonāti
(I) Amonija karbonāts
(II) Amonija hidrogēnkarbonāts
E 504 Magnija karbonāti
(I) Magnija karbonāts
(II) Magnija hidroksīdkarbonāts
E 507 Sālsskābe
E 508 Kālija hlorīds
E 509 Kalcija hlorīds
E 511 Magnija hlorīds
E 512 Alvas hlorīds
E 513 Sērskābe
E 514 Nātrija sulfāti
(I) Nātrija sulfāts
(II) Nātrija hidrogēnsulfāts
E 515 Kālija sulfāti
(I) Kālija sulfāts
(II) Kālija hidrogēnsulfāts
E 516 Kalcija sulfāts
E 517 Amonija sulfāts
E 520 Alumīnija sulfāts
E 521 Alumīnija nātrija sulfāts
E 522 Alumīnija kālija sulfāts
E 523 Alumīnija amonija sulfāts
E 524 Nātrija hidroksīds
E 525 Kālija hidroksīds
E 526 Kalcija hidroksīds
E 527 Amonija hidroksīds
E 528 Magnija hidroksīds
E 529 Kalcija oksīds
E 530 Magnija oksīds
E 535 Nātrija ferocianīds
E 536 Kālija ferocianīds
E 538 Kalcija ferocianīds
E 541 Nātrija alumīnija skābais fosfāts
E 551 Silīcija dioksīds
E 552 Kalcija silikāts
E 553  a Magnija silikāti
(I) Magnija silikāts
(II) Magnija trisilikāts
E 553  b Talks
E 554 Nātrija alumīnija silikāts
E 555 Kālija alumīnija silikāts
E 556 Kalcija alumīnija silikāts
E 558 Bentonīts
E 559 Alumīnija silikāts
E 570 Taukskābes
E 574 Glukonskābe
E 575 Glukonskābes delta-laktons
E 576 Nātrija glukonāts
E 577 Kālija glukonāts
E 578 Kalcija glukonāts
E 579 Dzelzs (II) glukonāts
E 585 Dzelzs (II) laktāts
E 586 4-heksilrezorcīns