200 – 299

Konservanti (E200 – E299)

Konservanti ir vielas, kas paredzētas, lai pagarinātu produkta lietošanas termiņu, nodrošinot aizsardzību pret mikroorganismiem un to izraisīto bojāšanos. Konservantu izmantošana neatsver higiēnas noteikumu neievērošanu un nevar uzlabot bojātu pārtiku. Zaļā krāsā iekrāsotos konservantus uztura speciālisti un ārsti iesaka, kā veselībai nekaitīgas. Tajā pašā laikā jāņem vērā, ka visas šīs piedevas ir atļāvusi lietot ES un katram pašam jāpieņem lēmums par to izmantosānu uzturā.

  • E 200 Sorbīnskābe. Pievieno bezalkoholiskajiem dzērieniem, sulām, augļu jogurtiem, kausētā siera šķēlēm, šokolādes sīrupiem, saldētām picām u.c.
  • E 202 Kālija sorbāts. Šokolāde, siers, maize, cepti izstrādājumi, siera kūka, vīna ražošana.
  • E 203 Kalcija sorbāts. Pievieno saldētām picām, miltu konditorejas izstrādājumiem
  • E 210 Benzoskābe. Pievieno bezalkoholiskajiem dzērieniem, sulām.
  • E 211 Nātrija benzoāts. Var atrast kaviārā, siera kūkā, pīrāgos, margarīnā, marinētos gurķīšos, ananāsu sulā, garnelēs, sojas mērcē, saldumos, galda olīvēs, piena un gaļas produktos, konfektēs un dzērienos.
  • E 212 Kālija benzoāts. Var atrasties cukurotos ķiršos, džemos un pastās, čili pastā.
  • E 213 Kalcija benzoāts. Var būt košļājamā gumijā, augļu sulās, margarīnā un saldējumā, kā arī vārītos atspirdzinošos dzērienos.
  • E 214 Etil-p-hidroksilbenzoāts. Var būt saldējumā, sidrā, margarīnā, košļājamā gumijā, augļu sulas un vārītos atspirdzinošos dzērienos.
  • E 215 Nātrija etil-phodroksibenzoāts.
  • E 216 Propil-p-hodroksibenzoāts. Saldumi, cepti izstrādājumi, želejas konservi, dzērieni.
  • E 217 Nātrija propil-phidroksibenzoāts.
  • E 218 Metil-p-hidroksilbezoāts. Var būt konservos, želejās, ceptos izstrādājumos, augļu sulās un slātu mērcēs.
  • E 219 Nātrija metil-p-. Pievieno alum, džemiem, hidroksibenzoāts ievārījumiem, salātu krējumam, bezalkoholiskajiem dzērieniem, augļu mīkstumiem, marinētām reņģēm, skumbrijām.
  • E 220 Sēra dioksīds. Pievieno alum, bezalkoholiskajiem dzērieniem, žāvētiem augļiem, sulām, vīniem, etiķim, kartupeļu produktiem.
  • E 221 Nātrija sulfīts
  • E 222 Nātrija bisulfīts
  • E 223 Nātrija metabisulfīts. Var atrasties žāvētos augļos, tomātu pastā, maizes un miltu izstrādājumos un želejās.
  • E 224 Kālija metabisulfīts.
  • E 226 Kalcija sulfīts. Konservēti dārzeņi un augļi.
  • E 227 Kalcija hidrogēnsulfīts. Pievieno žāvētiem augļiem, atūdeņotiem dārzeņiem, augļu sulām un sīrupiem, desām, piena-augļu desertiem, sidram, alum un vīnam.
  • E 228 Kālija hodrogēnsulfīts. Pievieno vīniem.
  • E 230 Difenils, bifenils. Var atrasties marmelādē, citrusaugļu mizā. Lieto dažu augļu dezinficēšanai(atliekas var būt mizā), pārtikā, kas ietīta papīrā, kurš impregnēts ar difenilu.
  • E 231 Ortofenfenols.
  • E 232 Nātrija o-fenilfenols. Galvenokārt lieto citrusaugļu virsmas apstrādei.
  • E 234 Nizīns. Pievieno sieram.
  • E 235 Natamicīns. Pievieno sieram un gaļas produktiem, lai neveidotos sēnīte.
  • E 239 Heksametilēntetramīns. Pievieno marinētām reņģēm un skumbrijām.
  • E 242 Dimetildikarbonāts.
  • E 249 Kālija nitrīts. Var būt sālītos, marinētos, kūpinātos, pārstrādātos un presētos gaļas izstrādājumos.
  • E 250 Nātrija nitrīts. Atļauts pievienot tikai maisījumiem ar vārāmo sāli.
  • E 251 Nātrija nitrāts. Var atrasties apstrādātos gaļas izstrādājumos.
  • E 252 Kālija nitrāts. Pievieno speķim, šķiņķim, žāvētai un kūpinātai gaļai, sālītai liellopu gaļai un dažiem sieriem.
  • E 260 Etiķskābe.
  • E 261 Kālija acetāts
  • E 262 Nātrija acetāts
  • E 263 Kalcija acetāts
  • E 270 Pienskābe
  • E 280 Propionskābe. Var tikt lietots saldējumā, kausētos sieros, saldumos un ceptos izstrādājumos, maizes rūpniecība.
  • E 281 Nātrija propionāts. Tiek lietots kūku glazūrām, ceptos un konditorejas izstrādājumos.
  • E 282 Kalcija propionāts. Var atrasties šokolādes produktos, putnu gaļas pildījumā, kausētā sierā un maizē.
  • E 283 Kālija propionāts. Pievieno miltu un maizes konditorejas izstrādājumiem.
  • E 284 Borskābe.
  • E 285 Nātrija tetraborāts, boraks.
  • E 290 Oglekļa dioksīds. Pievieno vīniem, bezalkoholiskajiem dzērieniem.
  • E 296 Abolskābe.
  • E 297 Fumārskābe.

E200 – E299 (Konservanti – nosaukumi latviski)

E200 Sorbīnskābe
E201 Nātrija sorbāts
E202 Kālija sorbāts
E203 Kalcija sorbāts
E209 Parabēns
E210 Benzoskābe
E211 Nātrija benzoāts
E212 Kālija benzoāts
E213 Kalcija benzoāts
E214 Etil-p-hidroksibenzoāts
E215 Nātrija etil-p-hidroksibenzoāts
E216 Propil-p-hidroksibenzoāts
E217 Nātrija propil-p-hidroksibenzoāts
E218 Metil-p-hidroksibenzoāts
E219 Nātrija metil-p-hidroksibenzoāts
E220 Sēra dioksīds
E221 Nātrija sulfīts
E222 Nātrija hidrogēnsulfīts
E223 Nātrija metabisulfīts
E224 Kālija metabisulfīts
E225 Kālija sulfīds
E226 Kalcija sulfīts
E227 Kalcija hidrogēnsulfīts
E228 Kālija hidrogēnsulfīts
E230 Difenils
E231 Ortofenilfenols
E232 Nātrija ortofenilfenols
E233 Tiabendazols
E234 Nizīns
E235 Natamicīns
E236 Skudrskābe
E237 Nātrija formāts
E238 Kalcija formāts
E239 Heksametilēntetramīns
E242 Dimetildikarbonāts
E249 Kālija nitrīts
E250 Nātrija nitrīts
E251 Nātrija nitrāts
E252 Kālija nitrāts
E260 Etiķskābe
E261 Kālija acetāts
E262 Nātrija acetāti – nātrija acetāts, nātrija diacetāts
E263 Kalcija acetāts
E264 Amonija acetāts
E265 Dihidroacetilskābe
E266 Nātrija dehidroacetāts
E270 Pienskābe
E280 Propionskābe
E281 Nātrija propionāts
E282 Kalcija propionāts
E283 Kālija propionāts
E284 Borskābe
E285 Nātrija tetraborāts (boraks)
E290 Oglekļa dioksīds
E296 Ābolskābe
E297 Fumārskābe